در حالی که در روزهای اخیر قیمت سکه و ارز در ایران روند صعودی یافته بود، از روز یکشنبه بازار ارز در تهران به ثبات نسبی رسید. قیمت دلار در بازار آزاد ایران تا پیش از سخنرانی روز جمعه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا درباره آینده برجام، اوج گرفته و به بالاتر از چهار هزار تومان رسیده بود. بسیاری از شهروندان نیز با پیش بینی بالا رفتن نرخ دلار آمریکا و یورو در روزهای آتی، برای خرید ارز به مغازه های صرافی هجوم برده بودند.
تأثیر سخنرانی ترامپ
بخش مهمی از دلیل بالا رفتن تب دلار در ایران در روزهای گذشته، پیشبینی قرار دادن نام سپاه پاسداران در سیاهه گروههای تروریستی آمریکا بود. اتفاقی که ممکن بود به ایجاد یک تنش و بحران بینالمللی دامن بزند و طبعا به صعود انفجاری قیمتها از جمله نرخ ارز در ایران منجر شود. این اتفاق ولی نیفتاد و دونالد ترامپ تنها به اعلام تحریم سپاه بسنده کرد.
ترامپ با وجود سخنان تند و تیزی که علیه ایران و ماهیت توافق هستهای ایراد کرد و نیز بر خلاف شعار و وعده انتخاباتی خود، حرف مشخصی درباره پایان دادن به برجام نگفت و تنها عدم تعهد ایران به این پیمان را یادآور شد.
در پی این رویداد، بازار ارز ایران نیز از تب و تاب افتاد.
تأثیر عدم همراهی اروپا با ترامپ
اعلام تعهد کشورهای اروپایی به توافق با ایران و تأیید پایبندی تهران به برجام، آب سردی بود که بر آتش خشم دونالد ترامپ ریخته شد. این پشتگرمی تا این لحظه برای بازار ارز ایران پیامآور ثبات نسبی بوده است.
بیم بالا ماندن قیمت ارز
با این همه بیم آن میرود که قیمت ارز در روزهای آتی کاهش پیدا نکند. با توجه به تأثیرات منفی بالا رفتن نرخ دلار بر بخشهای دیگر بازار و بر تورم اقتصادی کشور به طور کلی، برخی کارشناسان امور بانکی و پولی بعید میدانند که نرخ ارز دوباره پایین بیاید.
از سوی دیگر پیشینه مواردی که تب دلار در ایران به طور ناگهانی بالا رفته، نشان میدهد که پس از آرام شدن اوضاع یا برطرف شدن عامل افزایش، قیمت دیگر به معنای واقعی به حالت پیشین بازنمیگردد. به این ترتیب اگر اتفاق خاصی نیفتد و بانک مرکزی سیاست موثری برای تثبیت آرامش در بازار ارز اتخاذ نکند، دلالان ارز در روزهای آتی به بهانه نزدیک شدن ژانویه، شب عید یا بهانهای دیگر، اجازه نخواهند داد قیمت دلار از چهار هزار تومان پایینتر بیاید.